(c) Jordi Santacana

En plena nit de divendres arrencava Emmona Ultra Trail sota una sortida eixordadora i amb el públic de Sant Joan de les Abadesses totalment entregat. Més de 200 corredors enfilaven el cim del Puig Estela formant una serp de llums realment espectacular, esperant poder completar la edició més dura de les set edicions que compta la prova ripollesa. Els primers desnivells posarien a prova la resistència dels avesats corredors que, encara en els primers quilòmetres, es cobrarien els primers abandonaments.

El cap de cursa, format per Ion Aspiroz, Jon Erdaide, Nahuel Passerat i Casey Morgan, arribarien a trenc d’alba a Vallter i seria el tècnic pas pel Gra de Fajol que dictaria sentència en el desenvolupament de la prova. El basc Ion Aspiroz (Hoka One One) es va saber adaptar millor i més ràpid per l’escarpat traçat de la vall de Núria i arribava en solitari al Santuari amb una bretxa prou important com per a que no se li escapés la victòria. Tot i això, la duresa del recorregut va fer patir de valent al corredor de Berástegui  que, a falta de dinou quilòmetres, va estar a punt de deixar-lo fora de combat. Sota una intensa pluja, el públic el rebia com a un autèntic gladiador, aturant el marcador en 20h54’51”. Una autèntica animalada per a 129km i 10.200m de desnivell positiu.

La segona posició va ser per a Alberto Vinagre, que va realitzar una cursa de menys a més en un terreny que coneix a la perfecció. A partir de Planoles (km87) va donar un punt més per conservar la segona posició fins al final, creuant la línea d’arribada després de 21h17’45”. Jordi Casadellà (WAA Equipment) va completar un podi d’autèntic luxe amb un temps de 21h35’06”.

El que havia estat una nit plàcida i estrellada precedida per un matí radiant, es va convertir en un autèntic infern de llamps, trons, calamarsa i boira que va obligar a neutralitzar la prova en diversos punts de l’itinerari. Només 55 dels 204 corredors que van prendre la sortida van aconseguir completar el recorregut. Emmona no perdona.

Tampoc va perdonar a Jone Urkizu, ferma líder de l’apartat femení fins a l’avituallament de Campdevànol (km107) on va haver d’abandonar amb símptomes clars d’hipotèrmia. Marta Comas en va sortir beneficiada i es va alçar amb la victòria després de 30h08’21”. Sara Codina sobrevivia al fang i la pluja i aconseguia alçar l’escut de l’Abadessa en 34h03’18”, mentre que Mònica Guilera ho feia després 37h43’25”. Les tres úniques noies que completarien el brutal recorregut.

Sergio Tejero i Céline Ringeval, protagonistes del Trail

Sergio Luis Tejero i Céline Ringeval van ser els guanyadors de la modalitat Trail, de 72km i 6.133m de desnivell positiu, amb sortida a Sant Joan de les Abadesses i arribada al santuari de Núria. El madrileny va aconseguir completar el recorregut en 12h06’26” i va mantenir una bonica lluita pel triomf amb el francès Jean François March, a tant sols quatre minuts de diferència. La compatriota Céline Ringeval va tenir un triomf més plàcid creuant  l’arribada després de 15h41’35”.

Per altra banda, Eric Moya i Emma Roca van ser els vencedors de l’exigent Marató amb sortida a Vilallonga de Ter i arribada al santuari de Núria.