La localitat de Xerta (Baix Ebre) va tornar a viure intensament la seva cita anual amb la Ultra Trail de les Fonts. El fort vent va ser el protagonista d’aquesta edició, la sisena, que va comptar amb 475 corredors distribuïts entre les tres modalitats de cursa.

Divendres es donava el tret de sortida de la Nocturneta, de 23km i 350m de desnivell positiu, on els 223 participants, equipats amb llums frontals, van recórrer les rodalies d’Aldover i Xerta sota una nit freda i un cel estelat.  L’emoció va estar al capdavant, on Albert Viñau (Training Trail Team) i Álex Izquierdo (CE L’Espardenya Vilallonga) van protagonitzar un emocionant duel pel triomf. Viñau s’emportava la victòria amb un temps d’ 1h37’59”, amb una diferència de tant sols 39 segons. Per la seva banda, Judit Francín (CE Trail Tarraco) començava a llaurar la seva victòria final amb un triomf després de 2h09’59”, per davant de Gemma Avellí i Leire Muniain.

Cuca de llums a la Nocturneta (c) Ebreactiu.cat

Encara negra nit, més de tres-cents corredors emprenien la marxa de l’etapa reina, la Trail, amb uns duríssims i exigents 70km i 4.000m de desnivell positiu. El fort vent, amb ratxes de fins a 50 km/h, flagel·laven els passos més elevats de la Refoia, el Tossal d’Engrillo o L’Espina. Els que sí van “volar” van ser els primers classificats. Jaume Folguera (Firehawk Team), Roger Viñas (The Elements Coconut Water) i una sorprenent Mercedes Arcos (Hoka One One Team) van dominar la prova durant els primers quaranta quilòmetres. Una distracció de Folguera a Alfara de Carles (km53) li feien perdre el lideratge de la prova, deixant a Roger Viñas al capdavant. Tot i que la distància entre ambdós es va reduir a tant sols vint-i-cinc segons al pas pel coll de Paüls, no va haver temps per a més i Viñas es proclamava vencedor després de 8h17’48”. Jaume Folguera entrava en segona posició (8h20’), mentre que el basc Mikel Elola (Kiroltraining.com) es col·lava en l’últim esglaó del podi després de 8h39’26”. Amb un somriure d’orella a orella i davant la sorpresa de propis i estranys, Mercedes Arcos es proclamava vencedora en categoria femenina –i en quarta posició absoluta- amb un estratosfèric temps de 8h40’33”, establint un nou rècord de la prova. Olatx Alvariño (CD Mis Jueves) en 10h21’23” i Judit Francín (11h10’15”) completaren el trío guanyador.

Ja en la jornada dominical es disputava la Cursa de les Fonts, puntuable pel Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l’Ebre. D’entre els 226 corredors que van prendre la sortida era curiós veure barrejades les cares de cansament dels que disputaven la ultratrail amb les de vitalitat i energia que desprenien els que només corrien aquesta prova. El recorregut, de 27km i 1.650m de desnivell positiu, coronava el cim de La Coscollosa (879m) que encara rebia les últimes fuetades del fred vent, protagonista del cap de setmana. Mustapha Basiyd (UEC Tortosa) va ser el més ràpid, marcant un temps de 2h34’24”, mentre que Marta Paulino (Club BTT Montbike) es coronava en fèmines després de 3h15’20”.

La etapa de diumenge coronava la Coscollosa

Un total de 145 corredors van aconseguir completar les tres etapes. El ripollenc Roger Viñas en va ser el guanyador absolut, amb un temps de 13h05’59”. Així de content es mostrava al recollir el seu apreciat trofeu: “He decidit tornar a venir a Xerta per l’ambient que s’hi respira i uns paisatges espectaculars. A la Nocturneta vaig sortir conservador pensant en l’etapa reina de dissabte, donant per bona la cinquena posició. A la Trail vaig sortir de menys a més, patint problemes estomacals a l’inici, però mica en mica em vaig anar trobant millor. En l’última baixada amb Folguera vaig decidir jugarme-la i aconseguir la victòria, encara que no era el meu objectiu. Diumenge va ser una etapa de transició, he pagat una mica l’apretada d’ahir. Estic molt content pel resultat i espero tornar a ser l’any vinent. Ara toca preparar a fons el proper objectiu: Transvulcania”.

El podi masculí el van completar Mikel Elola i Albert Pérez Valero. En categoria femenina, Judit Francín va ser la més regular i va fer bo els dos podis aconseguits en les dues primeres etapes, proclamant-se campiona amb un temps total de 17h34’19”. Núria Bermúdez (Ríos Les Franqueses) i Gemma Avellí (AE Matxacuca) la van acompanyar al capdamunt del podi.